Wandel- en fietsroutes

Het Speulderbos met de dansende bomen.
Foto: Gouwenaar via Wikipedia.

Dansende Bomen is een heerlijke rondwandeling in het uitgestrekte Speulderbos oftewel “het Bos van de Dansende Bomen”. U wandelt over zandwegen en onverharde paden naar het gezellige Boshuis Drie.

Langs een aantal grafheuvels loopt u naar de enorme heide van het Houtdorperveld.

De wandeling van 19km gaat verder over dit uitgestrekte heideveld. Via vele eenmanspaadjes loopt u dwars over de heide. Tijdens het laatste deel van beide routes wandelt u hoog over De Duinen.

Praktische informatie: Een aantal wandelroutes is te bereiken vanaf zogenaamde “groene bushaltes”. In het gebied is een geringe hoeveelheid verharde (auto)wegen aanwezig. Wel zijn sommige fietspaden met asfalt verhard.

Natuurlijk denk je bij de Veluwe aan bossen. Geen zorg die kom je vandaag zeker tegen. De bossen zijn overigens pas iets van de laatste eeuw. Daarvoor was de Veluwe één stuifzandgebied.

De fietsroute heeft heel wat meer te bieden: water, hei boerenlandschap en kasteeltjes.

Wandelen op Oud Groevenbeek
Oud Groevenbeek.
Foto: Johan Bos via Wikipedia

Oud Groevenbeek is een landgoed, gelegen tussen de Gelderse plaatsen Ermelo en Putten. Het ontleent zijn naam aan een spreng, die op het landgoed ontspringt. Op het 224 hectare grote landgoed van de Vereniging Natuurmonumenten staan een landhuis in art nouveaustijl uit 1904, een boerderij (1870), een tuinmanswoning (1905), een wijngaard, een eigen watertoren en diverse bijgebouwen. De villa Oud Groevenbeek is ontworpen door architecten L.A. van Essen en J. van Zeggeren uit Harderwijk.
De watertoren werd gebouwd in 1912 op een kunstmatige heuvel. Hij is in 1950 buiten gebruik gesteld en in 1994 gerestaureerd. De kelders van de toren huisvesten sinds 1998 verschillende soorten vleermuizen.


De tuinen van het landhuis gaan over in bossen waar vaak beuken, en soms eiken, dennen, en lariksen overheersen. Ook zijn er hakhoutpercelen en landbouwgronden. Qua fauna vindt men er onder meer reeën, wilde zwijnen, vossen, dassen, groene specht, zwarte specht, middelste bonte specht en de ijsvogel.

Op Oud Groevenbeek ligt een netwerk van paden waarmee men langs het landhuis, de Volenbeek, de sprengkop en de grafheuvels op de Groevenbeekse heide kan wandelen. Het Groevenbeekpad heeft faciliteiten voor visueel gehandicapten en is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel. (bron: Wikipedia)

Nieuw Groevenbeek

Nieuw Groevenbeek is een landgoed in de Nederlandse gemeente Ermelo. Het ligt tussen Putten en Ermelo aan de oostzijde van de doorgaande weg tussen de twee dorpen. Het landgoed ligt midden in een gemengd bos en omvat een boerderij, een schaapskooi met rieten kap en zestien gedeeltelijk houten huizen. Sinds eind 2007 is geheel Groevenbeek een beschermd dorpsgezicht. Op en vlak bij het terrein bevinden zich enkele grafheuvels uit de prehistorie.

De naam van het landgoed komt voor het eerst voor in een akte uit 1556 (als “Grobbenbeeck”), waarin de toenmalige koning de kelnarij van Putten toestemming gaf om de bestaande watermolen te vervangen door een nieuwe.

Kasteel De Vanenburg
Kasteel De Vanenburg.
Foto: GijsvdL at nl.wikipedia

Kasteel De Vanenburg is een idyllisch plekje aan de rand van de Veluwe, vlakbij Putten. Op het landgoed tref je een bijzondere historie aan. In de omgeving is het fijn wandelen door bossen en weilanden.

Je kunt hier lekker rustig wandelen, zodat je op je gemak van de uitzichten geniet. Na een tijdje loop je Landgoed Volenbeek op. De bloemrijke weilanden maken al snel plaats voor dichte bossen waar je tussen een mix van naald- en loofbomen loopt. Wat is het hier stil!

Het laatste deel van de route loop je over autoluwe weggetjes door het weidse landschap. Rondom Kasteel De Vanenburg kun je nog een kijkje nemen in de kasteeltuinen. Hier staan o.a. enkele bijzondere oude bomen. Let ook op de manier waarop het landgoed door Philip Vingboons is ingericht: de zeventiende-eeuwse maatindeling is goed bewaard gebleven en heeft daarom een groot cultuurhistorisch belang.